Των Κυθήρων η γαλέρα είναι εδώ

Πριν να δέσει , πάρτε θέση

Στο λιμάνι για χρησμό…

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας συμμετείχαν στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία που υλοποιείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή. Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή της πολυαγαπημένης οπερέτας του Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη που παρουσιάζει τον γνωστό μύθο πολύχρωμα, μελωδικά και –κυρίως– αστεία.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν σε εργαστήρια στον χώρο του σχολείου και ασκήθηκαν στη Ρυθμική Απαγγελία και τις Γραφικές Παρτιτούρες υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επιπλέον, δημιούργησαν μέρος της σκηνογραφίας του έργου χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία.

Την επόμενη μέρα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας επιβιβάστηκαν στο τρένο με προορισμό το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων του Πύργου. Μια πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασαν την όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ. Οι θεατές συμμετείχαν διαδραστικά στην όπερα τραγουδώντας και ακολουθώντας τη νεαρή μαέστρο Κυριακή Κουντούρη.

Η υπόθεση βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της Ωραίας Ελένης, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και «μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:
https://www.nationalopera.gr/sxoleia-opera-diadrastika/i-oraia-eleni-tou-ofenmpax