Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
 
 Το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας σας καλωσορίζει στο δικτυακό του τόπο!!

Το σχολείο μας κατά τη σχολική χρονιά 2002-2003 πήρε μέρος σε δυο συμπράξεις προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας.

Ολυμπιακή Εκεχειρία

Συντονιστής του προγράμματος είναι το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, ενώ συμμετέχουν εκτός από το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ η ευκαιρία της σύγχρονης κοινωνίας
Στα πλαίσια υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνονται συνοπτικά οι κατωτέρω δράσεις:


ΔΡΑΣΗ 1. Προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση με θέμα: "Η Ολυμπιακή εκεχειρία και η σημασία της στη σημερινή εποχή" μέχρι 500 λέξεις.

ΔΡΑΣΗ 2. Δημιουργία site με θέμα το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την προβολή των δράσεων και την ενημέρωση των νέων. Δημοσίευση των 3 καλυτέρων κατά σχολείο κειμένων του διαγωνισμού " Η Ολυμπιακή εκεχειρία και η σημασία της στη σημερινή εποχή" στο site.

ΔΡΑΣΗ 3. Δημιουργία CD ξενάγησης στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και του Μουσείο το οποίο θα παραμείνει κλειστό για τα επόμενα δύο χρόνια και αποστολή του σε όλα τα Γυμνάσια της Πελοποννήσου. Το CD ξενάγησης είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας μέσω του προγράμματος Αγωγής Υγείας κατά τη σχολική χρονιά 2002-2003.

ΔΡΑΣΗ 4. Σχεδιασμός εντύπου με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία και μετάφρασή των κειμένων σε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΔΡΑΣΗ 5. Έκδοση του εντύπου με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία στα Ελληνικά σε 30.000 αντίτυπα προς διανομή σε σχολεία του Νομού Ηλείας που συμμετέχουν στη δράση, σε πολίτες και 1.000 για κάθε Νομό που θα αφιχθεί στον Πύργο.
Έκδοση του εντύπου με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά σε 2.000 αντίτυπα προς διανομή στα ξενοδοχεία του Νομού, τους Αρχαιολογικούς χώρους , λιμάνια κ.λ.π.

ΔΡΑΣΗ 6. Έκδοση αφίσας με θέμα "Συνάντηση νέων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία 25-29 Ιουνίου 2003" και αποστολή της, σε όλα τα Γυμνάσια της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου.

ΔΡΑΣΗ 7. Αποστολή επιστολής - πρόσκλησης προς τους 7 Νομαρχιακούς Υπευθύνους Ολυμπιακής Παιδείας Πελοποννήσου και Ζακύνθου για την επιλογή δέκα μαθητών και δύο συνοδών από κάθε νομό οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στον Πύργο, θα ξεναγηθούν στην Ολυμπία και θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Συνάντησης νέων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία 26-29 Ιουνίου 2003.

ΔΡΑΣΗ 8. Διοργάνωση τετραήμερης συνάντησης νέων από όλη την Πελοπόννησο και την Ζάκυνθο από 25 Ιουνίου μέχρι 29 Ιουνίου στον Πύργο στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν τα εξής:
·Ημερίδα με θέμα την Ολυμπιακή εκεχειρία και ειδικούς ομιλητές.
·Συμβολικός αγώνας δρόμου "Ο γύρος του Πύργου" με συμμετοχή των φιλοξενουμένων και των μαθητών όλων των Γυμνασίων του Πύργου.
·Απόδοση αρχαίων κειμένων από μαθητικό Θέατρο Σκιών.
·Φιλοξενούμενοι και μαθητές φορώντας τα ειδικά μπλουζάκια διανέμουν το φυλλάδιο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην πόλη του Πύργου και στην Αρχαία Ολυμπία.
·Μαθητική μουσική συνάντηση.
·Μεγάλη συναυλία στον Πύργο αφιέρωμα στην ειρήνη
·Σύνταξη διακήρυξης των Νέων για την Ολυμπιακή εκεχειρία και συγκέντρωση υπογραφών της διακήρυξης των νέων όχι μόνο από τους Νέους αλλά και τους Δημότες του Πύργου και της Ολυμπίας.


Την πρόταση δράσης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στηρίζουν οι:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας
Τοπική Ένωση Δήμων Νομού Ηλείας
Δήμος Πύργου
Δικηγορικός Σύλλογος Πύργου
Εργατικό Κέντρο Πύργου
και Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαλάμογλου Μελπομένη, Γιακμογλίδου Σοφία

πίσω στην αρχή της σελίδας

Ολυμπιακό Αθλητικό Πανόραμα: Οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, ενώ τα σχολεία που συμμετέχουν εκτός από το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, είναι τα: Γυμνάσιο Κρεστένων Ηλείας, 3ο Ενιαίο Λύκειο Πύργου, Γυμνάσιο Αβδήρων Ξάνθης, Γυμνάσιο Σμίνθης Ξάνθης

Σύντομη περιγραφή της δράσης: Το σχέδιο προβλέπει τη διοργάνωση-αναπαράσταση αγωνισμάτων της αρχαιότητας από σημερινούς νέους (με την αρχαία τεχνολογία), την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με τους σύχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Περιλαμβάνει επίσης την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού σχετικά με την Ολυμπιακή Ιδέα και τα οφέλη που παρέχει η τακτική άσκηση και ο αθλητισμός.

Η δράση προσανατολίζεται στη συμμετοχή των σημερινών νεών:
- στις ιδέες
- αξίες και διαδικασίες των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
- στη φιλοσοφία τους
- στις πολιτικές προεκτάσεις τους (εκεχειρία)
- στα ιδεώδη τοςυ και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων,
με προοπτική την διασάφηση της διαφοράς που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με όλους τους προηγούμενους σύγχρονους. Επίσης θα περιλάβει την αναβίωση ορισμένων αρχαίων αθλημάτων στα οποία θα συμμετάσχουν οι μαθητές/μαθήτριες των σχολείων της σύμπραξης και οι οποίοι αγώνες θα χρησιμοποιήσουν την αρχαία τεχνολογία.
Η διοργάνωση των αθλημάτων θα πραγματοποιηθεί κατά ένα μέρος στην Αρχαία Ολυμπία και αφετέρου στην Χαλκιδική σε οργανωμένη αθλητική κατασκήνωση, όπου θα συγκεντρωθούν οι μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της σχολικής σύμπραξης. Στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής θα συμμετάσχουν πιθανότατα και νέοι από ορισμένες Ευρωπαϊκές χώριες (Πολωνία, Βουλγαρία, κλπ).

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μιχαλοπούλου Νίκη, Παπαβασιλείου Αντώνης, Μαλάμογλου Μελπομένη, Γιακμογλίδου Σοφία

Τετραήμερη συνάντηση των σχολείων της σύμπραξης στα Τρίκαλα, 11-14 Σεπτεμβρίου 2003

Ήρθε λοιπόν ο καιρός, να γίνει αυτή η πολυπόθητη συνάντηση των σχολείων της σύμπραξης! Αντί λοιπόν να συναντηθούμε σε αθλητική κατασκήνωση το καλοκαίρι στην Χαλκιδική λόγω τεχνικών και διαδικαστικών προβλημάτων, μεταφέρθηκε η ημερομηνία και ο χρόνος διεξαγωγής στην πόλη των Τρικάλων, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Και έτσι λοιπόν βρεθήκαμε, με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και αμέσως μετά τον αγιασμό, σε ένα λεωφορείο, να διασχίζουμε θάλασσες και στεριές, βουνά και κάμπους για την τελική συνάντηση όλων των σχολείων!

Την Πέμπτη όλοι ξεκινήσαμε από τα σχολεία μας μετά τον αγιασμό, και το βράδυ φτάσαμε στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Την Παρασκευή το πρωί, φιλοξενηθήκαμε στα "Εκπαιδευτήρια Αθηνά" των Τρικάλων, όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες γνωριστήκαν μεταξύ τους μιας και τα σχολεία των Αβδήρων και της Σμίνθης Ξάνθης δεν είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν σε κάποια από τις προηγούμενες συναντήσεις της σύμπραξης. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ακολούθησε εκδρομή στην Ελάτη και το Περτούλι όπου και καθίσαμε όλοι μαζί για φαγητό. Η μέρα μας τέλειωσε με μια επίσκεψη στα επιβλητικότατα Μετέωρα, και μια γεύση από την νυχτερινή ζωή της Καλαμπάκας.

Το Σάββατο το πρωί γίναν τα αθλήματα στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων και ακολούθησε περιήγηση στην Λίμνη Πλαστήρα και το φράγμα μέσα από μια φανταστική διαδρομή που όλοι απόλαυσαν. Καταλήξαμε όλοι στα Τρίκαλα, τα οποία αποχαιρετίσαμε με μουσική και τραγούδι στους δρόμους της πόλης. Η τελευταία συνάντηση έγινε στα Εκπαιδευτήρια Αθηνά την Κυριακή με απονομή των επάθλων (ένα στεφάνι) από τους αγώνες της προηγούμενης μέρας, την σύνταξη της Ολυμπιακής Διακήρυξης και χωρίσαμε δίνοντας υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον.

Οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ευχαριστούν θερμά τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά για τη θερμή φιλοξενία, την παραχώρηση αιθουσών για τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας, της αίθουσας τελετών για τις ολομέλειες, τα μέσα (ηλεκτρονικά κλπ) για την ομαλή και επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος της συνάντησης.
Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εξέφρασαν την ευχή να ξανασυνεργαστούν με τα Εκπαιδευτήρια Αθηνά στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ευχαριστούν επίσης τη Διεύθυνση του Εθνικού Σταδίου Τρικάλων για την παραχώρηση του σταδίου που έδωσε τη δυνατότητα αναβίωσης ορισμένων ολυμπιακών αθλημάτων της αρχαιότητας το πρωί του Σαββάτου.

πίσω στην αρχή της σελίδας

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003

Τα παιδιά όλων των σχολείων συγκεντρώνονται σιγά σιγά στην αίθουσα τελετών των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά, όπου γίνονται οι χαιρετισμοί από τον συντονιστή της σύμπραξης και την διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά και η πρώτη γνωριμία. Ακολουθεί ο χωρισμός σε ομάδες και συζήτηση ανάμεσα στα παιδιά και τέλος, οι αναμνηστικές φωτογραφίες στο υπαίθριο αμφιθέατρο. Το μεσημέρι όλα τα σχολεία κατευθύνθηκαν προς την Ελάτη και το Περτούλι με μια στάση στην πέτρινη γέφυρα της Πύλης και γευματίσαν όλα μαζί. Σειρά είχαν τα Μετέωρα.

-
-

πίσω στην αρχή της σελίδας

 

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2003

Το πρωί του Σαββάτου όλοι συγκεντρωθήκαμε στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων όπου γίναν τα προγραμματισμένα αγωνίσματα, με τα αποτελέσματα που ακολουθούν παρακάτω. Το απόγευμα τα σχολεία επισκεφθήκαν την Λίμνη Πλαστήρα και μετά, βόλτα στα Τρίκαλα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΡΙΚΑΛΑ 14-9-03

Δρόμος 100 μέτρων Αγοριών
1ος Πατούκας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑ
2ος Τσανακαλιώτης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
3ος Ντίνος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑ

Δρόμος 100 μέτρων Κοριτσιών
1η Αναστασιάδου Κυβέλη ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
2η Χριστοφοράτου Γλυκερία ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
3η Τσανακαλιώτη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

Δρόμος 400 μέτρων Αγοριών
1ος Κερίμ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΜΙΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
2ος Μπίνης 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
3ος Αναγνώστου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑ

Δρόμος 400 μέτρων Κοριτσιών
1η Μπλάτσιου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
2η Σερέφογλου Σοφία ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
3η Κάβουρα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Άλμα εις μήκος άνευ φοράς με αλτήρες Αγοριών
1ος Μαρκαριάν ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
2ος Κολιόπουλος 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
3ος Ευθυμίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑ

Άλμα εις μήκος άνευ φοράς με αλτήρες Κοριτσιών
1η Μικελοπούλου 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
2η Θεοδωρακοπούλου 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
3η Χρίστη Φωτεινή ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

-
-

πίσω στην αρχή της σελίδας

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2003

Σημείο συνάντησης και πάλι τα Εκπαιδευτήρια Αθηνά, όπου τα παιδιά χωρισμένα στις ομάδες που είχαν χωριστεί από το Σάββατο, ετοιμάζουν το τελικό κείμενο της Διακήρυξης. Συνεργασία, βόλλεϋ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κουβεντούλες και πηγαδάκια στα παγκάκια και στις γωνιές με πρωταγωνιστές μικρούς και μεγάλους. Γίνεται η ολομέλεια, στεφανώνονται οι νικητές των αγωνισμάτων της προηγούμενης μέρας και ψηφίζεται παμψηφεί η Διακήρηξη.

-
-

πίσω στην αρχή της σελίδας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εμείς οι μαθήτριες και μαθητές των σχολείων,

  • Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
  • Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
  • Γυμνάσιο Κρεστένων Ηλείας
  • Γυμνάσιο Αβδήρων Ξάνθης
  • Γυμνάσιο Σμίνθης Ξάνθης
  • 3ο Ενιαίο Λύκειο Πύργου,

συναντηθήκαμε σήμερα Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2003 στα Εκπαιδευτήρια Αθηνά των Τρικάλων, στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας «Ολυμπιακό Αθλητικό Πανόραμα- Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας», προκειμένου να συζητήσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με το θέμα του προγράμματός μας.

Μετά από συζήτηση σε ομάδες καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
1. Ο Εθελοντισμός έχει τη βάση του στην παιδεία των πολιτών. Το πνεύμα του αναπτύσσεται στην οικογένεια, στο σχολείο στην κοινωνία. Εμείς ως νέοι επιθυμούμε να προσφέρουμε ως εθελοντές στην Ολυμπιάδα του 2004, όμως δεν μας επιτρέπεται. Για το λόγο αυτό ζητάμε την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τους εθελοντές. Η ανάπτυξη του κινήματος του εθελοντισμού βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και στη διαμόρφωση καλής εικόνας για τη διοργανώτρια χώρα. Ευχόμαστε ο εθελοντισμός των Ολυμπιακών Αγώνων να αποτελέσει απαρχή της εξάπλωσής του και σε άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής και να μη αποτελέσει στοιχείο για εκμετάλλευση στο όνομα της κερδοσκοπίας.
2. Ζητάμε να κρατηθεί ψηλά (και θα προσπαθήσουμε κι εμείς γι αυτό) το Ολυμπιακό Ιδεώδες ώστε με τη συμμετοχή όλων των αθλητών να αναδεικνύεται η αδελφοσύνη όλων των λαών του κόσμου. Ζητάμε να μην αποτελέσουν τα ρεκόρ τον κύριο σκοπό των αγώνων. Το πνεύμα των ρεκόρ οδηγεί σε υιοθέτηση μεθόδων όπως η χρήση αναβολικών που καταστρέφουν και το πνεύμα των αγώνων αλλά και το σώμα των αθλητών. Ζητάμε δηλαδή να επικρατήσει το πνεύμα της ευγενικής άμιλλας.
3. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή πολέμου και τασσόμαστε υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που θα συμβάλλει στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και στην εδραίωση τηςς ειρήνης και της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών όλου του κόσμου. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία να επεκταθεί και στο χρονικό διάστημα μεταξύ των Ολυμπιάδων ώστε να επικρατήσει διαρκής ειρήνη στον κόσμο.
4. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Γυμνασίου Κρεστένων να αναβιώσει τα Ηραία, τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες των γυναικών.
5. Καλούμε τους λαούς και τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου να στηρίξουν την πρόταση για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους την Ελλάδα, που ανέδειξε το «Ευ αγωνίζεσθαι».
6. Τέλος, ευχόμαστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να αποτελέσουν ένα ξεκίνημα για την ειρήνη στον κόσμο και η Ολυμπιακή Φλόγα που θα περνά από τις άλλες χώρες να μεταφέρει αναλλοίωτο το Ολυμπιακό Πνεύμα και να καταλήγει πάντα εδώ στην Ελλάδα.

πίσω στην αρχή της σελίδας

Παρουσίαση προγράμματος σύμπραξης

Την Κυριακή, 11 Μαΐου παρουσιάστηκε στο θέατρο Απόλλων το πρόγραμμα, από τα τρία σχολεία της Ηλείας, το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, το 3ο Λύκειο Πύργου και το Γυμνάσιο Κρεστένων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ, περιλάμβανε:

- Παρουσίαση των δραστηριοτήτων της σύμπραξης από τις μαθήτριες του Γυμνασίου μας. Έγινε απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου του Κωστή Παλαμά και ακολούθησε slide show με όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς από τα σχολεία της σύμπραξης.

-

 

- Ωδές του Πινδάρου. Α' Ολυμπιόνικος από τους μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Πύργου σε δραματοποιημένη μορφή.

- Αφιέρωμα στο Δ. Βικέλα, πρώτο πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., 1896. Αναφορά στη ζωή και το έργο του και προβολή βίντεο από τους μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Πύργου

- Αναπαράσταση Αρχαίων Ηραίων, προβολή βίντεο από την εκδήλωση της προηγούμενης μέρας του Γυμνασίου Κρεστένων και αναπαράσταση Πεντάθλου. (Γυμνάσιο Κρεστένων)

- Λαμπαδηδρομία από τους μαθητές των σχολείων της σύμπραξης, με τερματισμό στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

-

- Παράσταση καραγκιόζη από τους μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων στην κεντρική πλατεία του Πύργου

πίσω στην αρχή της σελίδας

Διοργάνωση αθλημάτων στην Αρχαία Ολυμπία

Το Σαββατοκύριακο 4-6 Απριλίου ορίστηκε ως χρόνος συνάντησης των σχολείων της σύμπραξης για την διοργάνωση αθλημάτων. Τελικά, λόγω της απόστασης, μόνο το Ράλλειο γυμνάσιο και Λύκειο κατάφερε να έρθει στην Ηλεία.

Ημέρα πρώτη.......

Χώρος, το 3ο Λύκειο Πύργου. Χρόνος, Παρασκευή απόγευμα, με τον καιρό να μας κρατάει σε αγωνία... Θα βρέξει, δεν θα βρέξει, θα βρέξει, δεν θα βρέξει.... Στην αρχή, αμηχανία καθώς μικροί και μεγάλοι άρχισαν να συστήνονται μεταξύ τους. Καλοσώρισμα από τον διευθυντή του 3ου Λυκείου, και τους μαθητές που υποδέχτηκαν τα παιδιά από το Ράλλειο. Μετά, ξενάγηση στο Μουσείο Εκμαγείων του σχολείου, με τον μπουφέ να περιμένει μικρούς και μεγάλους στην αίθουσα τελετών. Ακολούθησε η γνωριμία των μαθητών του 3ου Λυκείου με τις μαθήτριες του Ραλλείου, ενώ οι μεγάλοι ραδιουργούσαν στην βιβλιοθήκη!

πίσω στην αρχή της σελίδας

Ημέρα δεύτερη.......

Τελικά, και ήλιος, και βροχή για το Σάββατο!!! Όσο είμασταν έξω, (ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, διεξαγωγή αθλημάτων στην Ολυμπιακή Ακαδημία μαζί και με τα γυμνάσια Εφύρας και Κεραμιδιάς, απογευματινοί αγώνες στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας) ήλιος και συνεφιά, όσο είμασταν μέσα (μεσημεριανό φαγητό, απογευματινός καφές) βροχές και καταιγίδες!!!!! Πάντως, δεν έχουμε παράπονο!!!! Καλά ξεναγηθήκαμε (ο αρχαιολογικός χώρος κατάμεστος από επισκέπτες), καλά αγωνιστήκαμε (απολαύστε ένα μικρό δείγμα από τα αγωνίσματα στον καταπληκτικό χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας στα:στάδιο, δόλιχο, άλμα άνευ φοράς), και ράλυ είδαμε, και ποδηλατικούς αγώνες είδαμε, και καφέ ήπιαμε, και μέχρι να μας διώξει η απογευματινή βροχή κατά τις 7 το απόγευμα, παίξαμε μικροί και μεγάλοι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ!

-
-

πίσω στην αρχή της σελίδας

Ημέρα τρίτη.......

Το ραντεβού αυτή τη φορά στο Γυμνάσιο Κρεστένων, όπου όλοι απολαύσαμε τις κατασκευές των μαθητών που αφορούν την αρχαία τεχνολογία. Στην είσοδο μάλιστα του κτιρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε και πήλινες κούκλες με πρότυπα της αρχαιότητας από το 3ο Λύκειο Πύργου. Σύντομα όμως πέσαμε όλοι με τα μούτρα στη δουλειά!!! Μαθητές και μαθήτριες, χωρισμένες σε ομάδες συζητήσαν πάνω σε 5 διαφορετικά θέματα:
·Ολυμπιακό ιδεώδες
·Ολυμπιaκή εκεχειρία
·Πολυπολιτισμικότητα
·Ισότητα των φύλων
·Εθελοντισμός και Κοινωνία
και καταλήξαν σε μια Ολυμπιακή Διακήρυξη των Κρεστένων (όχι παίζουμε!!!). Η συνάντηση έληξε, αφού στεφανώθηκαν οι νικητές των αθλημάτων της προηγούμενης ημέρας με στεφάνι ελιάς, με την προβολή ενός φωτογραφικού οδοιπορικού, τραγουδιού και μπουζουκιού και όλοι δώσαμε την υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε το καλοκαίρι στην Χαλκιδική!!!!

πίσω στην αρχή της σελίδας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Ι. Διαπιστώνοντας ότι στην εποχή μας το Ολυμπιακό Ιδεώδες παραχαράσσεται καταγγέλλουμε
-Το πνεύμα του υλισμού, το οποίο αποσκοπεί περισσότερο στο υλικό έπαθλο και λιγότερο στην τιμή της πατρίδας
-Το πνεύμα του ανταγωνισμού, το οποίο οδηγεί ακόμα και σε χρήση αναβολικών και το οποίο υπονομεύει τη φιλία των λαών.
Αναγνωρίζοντας αφ' ετέρου ότι η ειρήνη αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία του Ολυμπιακού ιδεώδους τασσόμαστε υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Επειδή αποδεχόμαστε την ανάπτυξη δεσμών φιλίας, αντιρατσιστικής συμπεριφοράς ,ανταλλαγής κουλτούρας μεταξύ των λαών:
Τασσόμαστε υπέρ της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
-της παύσης των πολεμικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων
-του τερματισμού των πολέμων και την αναζήτηση λύσεων μεσω των διαπραγματεύσεων
-της έμπρακτης εφαρμογής της ειρήνης και της απόρριψης του εφιάλτη των ολοκαυτωμάτων.
Ευχή όλων μας ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας να ισχύσει κατά την Ολυμπιάδα του 2004.
Σήμερα που ο κόσμος είναι πια ένα "πλανητικό χωριό" είναι πλέον αποδεδειγμένος ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ της οικουμένης.
Για να εξασφαλιστεί ωστόσο σε υγιείς βάσεις αυτή η πολυπολιτισμικότητα, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε αυτές τις προϋποθέσεις:
-τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο
-τις ανθρωπιστικές αρχές στην αγωγή, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ
-τον έλεγχο του ρατσισμού
-την ανεξιθρησκία
-την εξασφάλιση της ελευθερίας της γνώμης όλων
-τον σεβασμό κάθε κουλτούρας

Υποστηρίζουμε την ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Θεωρούμε ως δεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα γενικά -εκτός ορισμένων κοινωνιών, όπως η Σπάρτη ή η Κρήτη- την αναγνώριση του ανδρικού φύλου ως ανώτερου και κυρίαρχου.
Σήμερα μετά από επαναστάσεις αιώνων, η γυναίκα , στις δυτικές κοινωνίες τουλάχιστον, έχει πλέον βγει από το περιθώριο της κοινωνίας, έχει διεκδικήσει και έχει επιτύχει την δυναμική της θέση στον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.
Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ισότητας των φύλων, της ελευθερίας έκφρασης και των δύο φύλων και του σεβασμού απέναντι και στα δύο φύλα.
Με βάση αυτή τη θέση στηρίζουμε την προσπάθεια αναβίωσης των Ηραίων που έχει αναλάβει το Γυμνάσιο Κρεστένων, μια θαυμαστή προσπάθεια που έρχεται να προστεθεί στην όλη σημαντική προσφορά των Σκιλλουντίων στο ολυμπιακό γίγνεσθαι.
[Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την αρχαία εποχή οι γυναίκες είχαν τους δικούς τους ολυμπιακούς αγώνες, τα επονομαζόμενα Ηραία, προς τιμήν της Ήρας, σε ολες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας, Άργος, Κόρινθο, Σάμο, Ήλιδα. Στην Ήλιδα βέβαια, σύμφωνα με την παράδοση τη γιορτή οργάνωσε για πρώτη φορά η Ιπποδάμεια.]

Τασσόμαστε τέλος υπέρ του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ιδιαίτερα για την Ολυμπιάδα του 2004
διότι πιστεύουμε ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι ο παραμερισμός των ατομικών ωφελειών και των εγωιστικών στόχων και η στροφή προς την ανιδιοτελή προσφορά των υπηρεσιών, δηλαδή προς τον Εθελοντισμό.
Στηρίζουμε τον εθελοντισμό
-ως έκφραση του ελληνικού πνεύματος από τα αρχαία χρόνια
-ως κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων
-ως βασικό συντελεστή στην προσέγγιση των λαών
-ως προϋπόθεση της εξέλιξης του πολιτισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"

-
-
-

πίσω στην αρχή της σελίδας